Elena Băsescu denunţă în PE afirmaţiile consilierului local PNL Rareş Buglea privind sterilizarea femeilor rome

Elena Băsescu denunţă în PE afirmaţiile consilierului local PNL Rareş Buglea privind sterilizarea femeilor rome

Eurodeputata PDL Elena Băsescu a denunţat luni, la Strasbourg, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, afirmaţiile lui Rareş Buglea, consilier local PNL în Alba Iulia, privind sterilizarea femeilor rome sărace care nu dispun de condiţii pentru a-şi creşte copiii ‘în condiţii cât de cât umane’ şi i-a cerut comisarului european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, Viviane Reding, să reacţioneze în acest caz.

Eurodeputata a avut o intervenţie pe această temă în cadrul dezbaterii privind ‘Eliminarea şi prevenirea tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor şi fetelor’.

Sunt consternată mai ales de faptul că el se întreba retoric: ‘De ce să o lăsăm să-l mai nască şi pe al doilea, de ce să o lăsăm să mai nască şi pe al cincilea?’. Deci avem de a face cu discriminare de gen, etnică şi de statut social. Mai mult, este o încălcare flagrantă a drepturilor fundamentale ale omului, respectiv dreptul la viaţă. Surprinzător este faptul că acest domn care instigă la ură rasială a colaborat cu o fundaţie care desfăşoară proiecte finanţate din fonduri europene pentru protecţia romilor. Ar fi trebuit să cunoască faptul că există o strategie europeană de incluziune a romilor, iar ca ţară membră a UE nu putem folosi folosi practici care ne trimit cu gândul la Holocaust, atunci când peste 400.000 de evrei şi de romi au fost sterilizaţi, a spus Elena Băsescu în plenul PE.


Pe de altă parte, pentru a condamna violenţa împotriva femeilor, ea a făcut referire la atacul armat de anul trecut de la un coafor din zona Perla, în care două persoane au fost ucise şi opt rănite.

La fel de condamnabilă ca discriminarea este şi violenţa propriu-zisă împotriva femeilor. Infracţiunile de violenţă nu sunt de cele mai multe ori raportate, iar în cazul în care ele sunt raportate, autorităţile nu le tratează cu prioritatea cuvenită. Voi exemplifica cu o tragedie petrecută în Bucureşti anul trecut, când un poliţist şi-a ucis soţia şi pe colega ei de serviciu în urma unui atac armat. Au existat 14 sesizări de comportament agresiv depuse la poliţie împotriva bărbatului, însă autorităţile au preferat să le ignore, a spus eurodeputata PDL.

Rareş Buglea susţine, potrivit unei postări făcute de acesta pe o reţea de socializare, ”sterilizarea femeii rome, dacă după prima naştere la ancheta socială se dovedeşte că nu are condiţii şi nici intenţia de a creşte primul prunc în condiţii cât de cât umane”.

Potrivit declaraţiei sale de avere, Rareş Buglea a obţinut aproape 70.000 de lei venit din salariu în 2011 de la Asociaţia Pakiv România, organizaţie care are drept misiune de a îmbunătăţi situaţia membrilor comunităţii de romi din România.

Ştiu că falşii umanişti mă vor critica aspru, dar susţin în continuare sterilizarea femeii rome, dacă după prima naştere la ancheta socială se dovedeşte că nu are condiţii şi nici intenţia de a creşte primul prunc în condiţii cât de cât umane. De ce o mai lăsăm să îl nască şi pe al 2-lea şi pe al 5-lea … să plătească statul ajutoare sociale şi să punem noi zece lacăte pe poartă???? Iubesc omul indiferent de culoarea, religia, originea … lui, însă ceea ce facem noi acum, adică familii de români care au un copil maxim doi, iar familii de ţigani – şi mă refer aici la ţiganii cei mai needucaţi şi neintegraţi – … de la cinci copii în sus …, este o dovadă de inconştienţă şi iresponsabilitate faţă de viitorul acestei ţări! Şi cred că le asigurăm un viitor foarte ‘sigur’ copiilor noştri, pe când vor fi ei mari, iar ponderea va fi de la 5 la 1, a opinat consilierul local PNL pe reţeaua de socializare.

Ca urmare a acestor declaraţii, Asociaţia Pakiv România a solicitat luni autorităţilor publice, în speţă Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, să se autosesizeze cu privire la mesajul extremist şi xenofob postat de Buglea.

Rareş Buglea, a demisionat, luni, din funcţia de preşedinte a Tineretului Naţional Liberal – Organizaţia Alba, în urma afirmaţiilor sale de pe Facebook. El a precizat, într-o conferinţă de presă, că demisionează din funcţia de preşedinte întrucât nu doreşte ca declaraţiile referitoare la sterilizarea unor femei de etnie romă ”să afecteze imaginea TNL, o organizaţie liberă şi europeană”.

Precizez că postarea de pe Facebook nu implică poziţia oficială a PNL Alba, ci o opinie personală, se arată în demisia semnată de Rareş Buglea. Acesta a prezentat şi ”scuzele necesare”, apreciind însă că opiniile sale ”au fost distorsionate şi generalizate la adresa întregii etnii”.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s