De la călăi, la lăutari – istoria ţiganilor din Ţările Române

De la călăi, la lăutari – istoria ţiganilor din Ţările Române

Ce fel de neam suntem noi?

Stau şi mă întreb, aşa… ca moldoveanu’ reflexiv, ce fel de popor suntem, am devenit noi. Am stat şi-am citit comentariile la acest articol şi constat că noi, românii, suntem genul de popor care, în majoritatea noastră, nu numai că suntem dispuşi, dar de-abia aşteptăm să masacrăm o altă etnie. Majoritatea noastră, se pare, nu are nici o problemă în a omorî oameni – cel puţin asta pare a-şi dori – numai pentru că s-au născut de alt neam. Ce fel de creştini ortodocşi suntem noi? Răspuns: genul care abia aşteaptă să omoare. Îşi mai aminteşte cineva dintre cei ce se pretind ortodocşi răspunsul dat de Biserică lui Nikifor Phokas? Nu cred. Mi se va spune: majoritatea fură. Ok, dacă a devenit acceptabil ca pedeapsa pentru furt să fie moartea, măcar să omorîm pe oricine fură, judecând de la caz la caz. Răspunsul va fi probabil negativ: ceea ce se doreşte este moartea ţiganilor, pentru că există. Cam cât de civilizată este atitudinea noastră?

Haide să vedem cam care sunt caracterul şi problemele fiecărei etnii: ţiganii fură şi “put”; noi românii, din ce în ce mai legionari, ne dorim să omorîm în întregime un popor, cum am mai încercat pe vremea lui Antonescu. O fi bine? Cine e mai “civilizat” în ecuaţia asta? Nu din cauza “rromilor” ne dispreţuiesc cei dinafară, ori nu NUMAI din cauza lor. Ci şi pentru atitudinea noastră înapoiată. De exemplu: dacă un cetăţean francez de etnie germană comite o infracţiune în Anglia, ori in Spania, ori chiar în Germania, occidentalul nu va gândi, iar jurnalistul occidental nu va scrie “un german” ori “un etnic german” ci “un francez” ori “un cetăţean francez”. Numai pe meleagurile noastre contează etnia şi te tratează lumea diferit în funcţie de culoarea pielii ori limba maternă.

Eu aş accepta un argument de genul: “ungurii vor să ne ia Ardealul, deci trebuie să ne apărăm”. Pare logic, raţional. “Unii dintre cocalarii din România sunt ţigani, deci trebuie să ne apărăm” nu mai pare deloc logic. Am văzut şi ţigani cu educaţie, iar cocalari de etnie română cât se poate de neaoşă sunt gârlă. Iar argumente de genul “în X ani vor fi mai mult decât noi” nu fac decât să mascheze reala problemă: de ce nu facem noi copii cât trebuie?!

Aşa şi pentru informarea ignoranţilor, dintotdeauna, în limba ţigănească, “rrom” a însemnat “om, bărbat care are «rromanipen» – adică spiritul ţigăniei”. La fel cum “gaʒo” înseamnă “om, bărbat care nu are «rromanipen» – adică cineva ce nu-i ţigan”. De aici provine numele de “rrom” pentru “ţigan”. Cuvântul e foarte vechi şi provine de la cuvântul sanskrit “ḍoma”, care însemna “membru al unei caste inferioare, de muzicieni şi dansatori ambulanţi”. À propos, se scrie cu “rr” nu pentru “a se diferenţia de cuvântul «român»”, ci fiindcă în limba lor “rr” e un sunet diferit de “r”, “rr” provenind din seria oclusivelor retroflexe din sanskrită, precum “ḍ”. Astăzi, unii (căldărarii) pronunţă “rr” ca un “r” franţuzesc, alţii ca un “r” retroflex (precum alofona retroflexă a lui “d” din Hindi), alţii ca un “r” mai lung ori nazalizat.

Vedem deci că “rrom” nu are a face cu “român”. Mie personal nu mi-ar plăcea să mi se spună “valah”, mai ales dacă vorbitorul e ungur (parcă aud… “nem olahoknak”…). Deşi termenul de “ţigan” mi se pare destul de neutru, (precum şi “vlah” ori “valah” e în genere neutru), trebuie ţinut seama de context: de regulă cei care insistă asupra cuvântului “ţigan” au intenţii cât se poate de negative la adresa ţiganilor (precum în exemplul de mai sus cu unii unguri care insistă să ne numească “olahok”).”

Postat de: Anonymous, 09 Decembrie 2013 ca raspuns la articolul de mai sus!
Felicitari „Anonymous!”

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s