Eminescu … titanul poeziei romanesti este onorat de NASA!

Acest crater de pe planeta Mercur a fost numit in onoarea poetului Mihai Eminescu, titanul poeziei nationale romanesti! Craterul Eminescu are 125 kilometri in diametru.

Imaginile craterului se vind pe line cu $178 fotografia!

Tradus in engleza si inca alte patru limbi o strofa din Luceafarul suna asa:

Hyperion beholds how love
Their eyes equally charms:
Scarcely his arm touches her neck,
She takes him in her arms.
Hyperion vedea de sus
Uimirea-n a lor fatã;
Abia un brat pe gît i-a pus
Si ea l-a prins în brate…

La multi ani, Eminescu!

Eminescu .... titanul poeziei romanesti este onorat de NASA!

Release Date: April 17, 2008
Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington

2 gânduri despre „Eminescu … titanul poeziei romanesti este onorat de NASA!

 1. Încă din timpul liceului, poţi avea şansa să-l descoperi pe Eminescu numai dacă ai norocul unor dascăli deschişi la minte. Altfel, poţi ajunge să urăşti până şi numele poetului, îngreţoşat de sumedenia de superlative cu care manualele se întrec să-l slăvească.

  Am crezut că procentul de minţi deschise a crescut în anii de libertate. Nişte decizii CNA de săptămâna trecută arată că nu e aşa. Ce s-a întâmplat? Joia trecută, la Radio ZU şi la Radio 21 au fost citite nişte parodii după Mihai Eminescu (21 – „Luceafărul“, ZU – „Băiet fiind păduri cutreieram“ şi „Atât de fragedă“).

  CNA s-a întrunit, a făcut şedinţe, a pus în context (ziua poetului), a scris expuneri de motive („prezentarea în acest mod a operei literare a poetului naţional Mihai Eminescu a fost total lipsită de respectul cuvenit“) şi a amendat cele două posturi de radio. Maestrul Dan Grigore, membru CNA, a vorbit ulterior despre o „blasfemie“ şi a spus că el ar fi întrerupt emisiunile, dacă legea i-ar fi permis asta.

  Dacă mă întrebaţi pe mine, erau nişte parodieri proaste, care nu aveau cum să stârnească măcar vreun zâmbet din partea ascultătorilor cu IQ decent şi grad de cultură cât de cât rezonabil. Tocmai a pornit CNA o campanie naţională împotriva prostului-gust? E gata CNA să dea cu buzduganul în kitschul şi mitocănia care au invadat Ţara manelelor? Dacă da, aprob şi susţin. Dar mi-e teamă că toată povestea asta cu amendarea unor parodieri e doar un soi de hai să ne probăm vigilenţa, un acces patriotard aproape jenant.

  Din păcate, prostia şi fudulia nu se vindecă prin lege. Nu putem băga la închisoare toate neamurile proaste, ar rămâne străzile pustii. Eu cred că oricine trebuie să aibă dreptul să-şi dea cu firma în cap, să-şi demonstreze imbecilitatea. Nu-i transformaţi în martiri pe toţi semidocţii! Altfel, nu se va mai auzi nici pâs despre poeziile lui Eminescu. Nici în spaţiul public, decât la cântări ale României, nici în lecturile obligatorii de la şcoală. Iar dacă Eminescu nu e…, pe cine vor mai slăvi cei care îl slăvesc?

  • Cita dreptate in tot ce ai spus mai sus … ar trebui ca fiecare dintre noi sa lase mostenire copiilor pe Eminescu … Eminescu nu trebuie pierdut, el trebuie colectionat! In curind nu se vor mai publica manuale, sau carti … totul va fi electronic. Este bine ca sa avem in casa unu, doua volume cu poezii eminesciene, pentru a le citi impreuna cu copiii si nepotii, numai asa mai putem salva marele poet. Numai asa steaua lui Eminescu va continua sa lumineze peste noi in vecii vecilor!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s