Deja – vu …

Saban Bajramovic – Akaja rat (Official Video)

Published on Jul 19, 2013 By Studio MMI – Saban Bajramovic 

 

(…. textul fiind „Akaja rat si rromani” … n-as vrea sa mai aud ca tiganii din Romania vor sa introduca „kakaia kamfuzia” numindu-se romi/rromi, avind in vedere ca tiganii din alte tari isi spun tot romi/rromi … asta asa, ca o paranteza …)

Stereotipurile despre tigani sint cu nemiluita si in zilele noastre … . Adesea sint portretizati in filme ca excroci, nomazi, ghicitori in globul de crystal … chestii adevarate, dar si deja fumate in alte tari, de pilda in USA, unde realitatea este foarte diferita. Primii tigani in New York au venit cam pe la 1850 din Anglia si Germania. Romii au un patrimoniu cultural bogat, cu propria lor limba, educatie, legi, obiceiuri care inca sint invaluite in secrete adinci pe care ei nu le vor scoate la iveala cu una cu doua din cauza persecutiei si discriminarii pe care au suferit-o secole de-a rindul.

Casatoriile lor au loc in exclusivitate in comunitatile de romi, rareori ies din comunitate si se casatoresc cu outsiders, la fel de altfel ca si fratii lor, indienii. In unele grupuri chiar si solutionarea litigiilor se face in cadrul comunitatii lor. Nimic deosebit de comunitatile Amish, de origine germana din USA. Copiii romilor din America sunt adesea homeschooled sau scoliti acasa. De multe ori chiar si ajutorul medical il cauta de la non- romi.

National Geographic Channel a fost curios si pentru prima data au reusit sa filmeze o familie de romi, familia Johns din New York, si eforturile acestei familii de a pastra traditia lor de secole pe fondul unui oras vicios si nou, deoarece romii au un patrimoniu cultural lung si bogat in traditii. Familia Johns a povestit despre legile lor, obiceiuri, portul lor.

Legea se transmite verbal, romii neavind carti scrise despre tribunalul lor sau felul de judecata. Ca si la alte popoare cel mai mare mascul din fiecare familie este capul acestei familii. Bolla este un excomunicat din grup, sau un exilat, de pilda daca s-a casatorit in afara etniei.

Copiilor romi li se permite limitat accesul la cultura si la scoala, acestia primind doar o educatie de baza. Astazi, oamenii de etnie roma fac orice fel de munci, mai ales in New York, dar ocupatiile traditionale ramin prelucrarea metalelor, muzica, dansul si ghicitul. In familia Johns fiecare dintre cei cinci frati are propriul atelier psihic. Amplasarea si locatia magazinelor psihice si tarot in New York City cere ca sa aiba intre ele cel putin trei, patru strazi pentru a nu-si face concurenta.

In general, toti sint respectati in comunitate. Respectul se arata prin petrecerile date unul in cinstea altuia. Cind e vorba de un botez, nasul trebuie sa aiba cravata rosie, bineinteles camasa alba si sa cumpere un ban si o cruce de aur noului nascut.

Tiganii din State au o mare demnitate intre ei. Nu cersesc, au joburi iar copiii lor merg la scoli pina cind doresc ei. Un exemplu bun ar fi Barul Mehanata, din Manhattan, care este cotat bar tiganesc – bulgar, si care pentru a aduce ceva coloratura de Est distribuie uniforme rusesti la intrare ca sa poti sa bei vodka in stil rusesc. Atractia este si muzica super si faptul ca lumea este atit de primitoare si deschisa.

Mehanata bar

Vazind succesul micilor businessuri roma din New York, fata de grandomania kitch europeana a romilor bogati din Romania, sau mizeria inumana in care romii saraci traiesc in tara nostra, te face sa te gindesti cum e posibil asa o separare de mare, care practic s-a produs in numai 20 de ani. Aceasta saracie a si dus la mentinerea furtului ca o ocupatie de baza a tiganilor europeni si mai ales romani, croati, serbi. Ziarul New York Times nu-si explica acest fenomen. Raspunsul l-a dat singura Europarlementara din aceasta etnie, economia timpurilor noastre si marginalizarea continua ducind la mentinerea furtului in topul cistigurilor de bani in rindul romilor din Europa. Singura lor sansa … e vorba despre emanciparea romilor care sa-i poata scoate din criza sociala, prin educatie si scoala.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s